ابراهیم ورسجی
هفدهم جوزای 1397
نا ظران اوضاع افغانستان درزمان تجا وز شوروی وجنگ جاری نا شی ازآن اغلبا ازاین موضوع نا واقف بود ند که درزمان زمام داری ضیا ء الحق برای تبد یل افغانستان به یک ولا یت پاکستان فعا لیت ها شروع شده بود. اگر ضیاء الحق زنده می ماند، شا ید این برنامه تا اندازه ای جا مه ای عمل می پوشید. پشت سر این برنامه مغزمتفکرآی اِس آی ، حمید گل قرارداشت. دراین زمینه ، وقتی کار شروع شد که مجا هد ین فرما ندهان محلی خود را ازاین مسئله مطلع کرد ند که درکوه های شمال افغانستان یک عجیب ماده کشف شده است. فرماندهان به آی اِس آی یا افسران آن اطلاع داده اند وآن ها حمید گل رئیس این اداره را درجریان گذا شتند. ماده را به لابراتوارسپرد ند وروشن شد که یورانیوم است ودرشمال به اندازه وافرموجود می باشد. یورانیوم برای بم اتوم به همان اندازه مهم است که ما شین برای موتور. با شنیدن خبرآن ، ژنرال ضیا ء الحق متعجب شد! آن وقت عقب نشینی سربازان روسی تکمیل نشده بود. بنا برآن ، درزمینه قد می برداشته نمی شد. چرا که دنیا ازاین خزانه گران بها مطلع می شد که خساره نه تنها برای پاکستان بلکه برای افغانستان نیزخواهد بود.
ازآنجا که نقش ضیاء الحق درجنگ علیه روسیه درجهان بسیارموثربود وازوی آدم مهمی ساخته بود ودید گاه ها متوجه پاکستان بود. ازاین رو، احتیاط ورازداری درپیش گرفته شد. چراکه شتاب زد گی درزمینه تمام بازی را ناکام می ساخت. بنا برآن ، ضیا ء الحق به حمید گل هدا یت داد که درزمینه گزارش تهیه کند واورا درجریان بگذارد تا در روشنای آن برنامه پاکستان ترتیب وتطبیق شود. حمید گل گزارش را تهیه وبه ضیاء پیش کش کرد. درگزارش نوشته بود که خالیگاه ناشی از عقب نشینی شوروی را باید پاکستان پُرکند. دراین صورت، افغانستان با ید به پاکستان ملحق کرده شود. سرحدات ختم شوند، یک ساختارمشترک اقتصادی تیارکرده شود. دراین ساختار، دسترسی به یورانیوم افغانستان ما را ازانحصاربه یورانیوم خارجی نجات می دهد. این الحاق را امریکا وکشورهای اسلامی قبول خواهند کرد. موجود یت یورانیوم درافغانستان ، حکومت امریکا را نیزعلاقمند ساخت. مثلا، ویلیام کیسی رئیس سیا / سازمان اطلاعات مرکزی امریکا با شتاب به اسلام آباد رسید ومهمان خاص ضیاء الحق شد.
اگرچه آمدن رئیس سیا به پاکستان بخاطرجنگ جاری درافغانستان معمول وعلت آن چگو نگی رسا نیدن اسلحه ومهما ت به مجا هد ین، اوضاع جنگ ومسا یل دیگری مربوط به آن بود، اما این سفر اوکسب اطلاع ازیورانیوم بود. بهرحال، به حیث مهمان خاض ضیا ء الحق ، به هرجا رفته می توا نست وآی اِس آی هم دنبال او می رفت و چند روز را درلاهورگذ راند. بلی، کیسی همان گونه که خاموش آمد، خاموش رفت. ازبرنامه حمید گل ، حکومت نجیب الله نیزاطلاع یافته بود. وقتیکه گزارش خفیه حمید گل به نجیب الله رسید، این پروپاگند را درسطح جهان شروع کرد که درافغانستان همه چیزرا ارتش پاکستان می کند. بنا برآن، گزارش حمید گل قرارزیرعرضه می شود.
گزارش پنهانی:
دایرکترجنرل آی اِس آی،اسلام آباد، برای رئیس جمهور ضیاء الحق؛ موضوع اساسی دررابطه با افغانستان.
برای اطلاع شما ، آخرین گزارش وِیژه که در رابطه به افغانستان تهیه شده است،بتاریخ 30 ماه جون سال 1988، پیش کش کرده می شود:
15-امکا نات ما درافغانستان
بعد ازامضای معاهده ژنیو ، افواج خسته جان روسیه به عقب نشینی وادارشده اند. جنگ افغانستان فاتحانه به پا یه اکمال رسیده است وشرایط بی نظیرتاریخی فراهم شده است. با عقب نشینی ارتش روسیه خالیگاهی که درکابل ایجاد می شود، با ید ما آن را پُر کنیم. ما نبا ید این فرصت تاریخی را ازدست بدهیم. شرایط برای اقدا مات جرئت مندانه که اکنون آماده شده است درگذ شته نبود. برای مهارتوسعه طلبی هند که یک میکا نیزم نیرومند جنگی ایجاد کرده است، برای پاکستان لازم است که افغانستان را دریک کنفید ریشن به خود ملحق کند. این مقصد با زیر پرچم اسلام قرارگرفتن درجهت ثبات یا برای کسب ثبات منطقه حاصل شده می تواند وبد ین وسیله مجرای سوسیالیسم نیزبسته می شود. برای عملی ساختن این برنامه، شرایط سازگار است. گروه هفت گا نه ای مجا هد ین برما انحصارمی کند. فتح مجاهد ین را با ید تکمیل کرد. برای پاکستان ، لازم است که به گروه هفت گانه بویژه به گروه انجینیرحکمتیار هرگونه کمک نظامی وسیاسی فراهم کند. چرا که این گروه نیرومند ، با رسوخ وقا بل اعتماد می باشد. بعد ازعقب نشینی سربازان روسی،حکومت دست نشا نده کابل یک ماه ایستا دگی کرده نمی تواند. درحال حاضر، افغانستان آزاد برای حکومت اسلامی آینده ضما نت های پا یدارفراهم کرده است که اصل هد ف ما با ید با شد.
بعد ازاین ، افغانستان همدرد خوب پاکستان خوا هد بود و برای الحاق با آن آما دگی رضا کا رانه نشان خوا هد داد. الحا قیکه سرود آن را پاکستان خوا هد نواخت. معلوم است که ، با این اقدام ، توا زن نظامی بر قرارخواهد شد. درداخل الحاق ، سرحدات باید برداشته شوند ویک ساختارمشترک اقتصادی تهیه کرده شود. ازآن طریق، به یورانیوم افغانستان دسترسی پیدا کرده وازانحصارما به خارج کا سته خواهد شد. اوضاع ایجاب می کند که آغاز الحاق ازجا نب افغانستان اسلامی باشد.از الحاق پاکستان وافغانستان ، یقینا ایران وترکیه حما یت می کنند. به شرطی اینکه ما واقعا به آن فشاربیاوریم. برای کسب حمایت این کشورها، ما با ید نظریه یک الحاق منطقه ای را پیش کش کنیم که درآن پاکستان- افغانستان- ایران وترکیه شا مل باشند.
16-دررابطه به الحاق ،عکس العمل قدرت های بزرگ ، هند وکشورهای دیگر: ما امید وارهستیم که راجع به الحاق پاکستان وافغانستان، امریکا واکنش مثبت نشان دهد. چرا که این الحاق برای جلوگیری ازحمله سوسیالیسم یک جواب یا پا لیسی مثبت خوا هد بود. بنا براین، امریکا معاهدات میان پاکستان وافغانستان را قبول خوا هد کرد. این الحاق مورد تا یید روسیه نخواهد بود وبیانیه شد ید الحن خوا هد داد وکاری زیادی ازدست آن ساخته نیست. البته که بعد تر با الحاق تا مین ارتباط خوا هد کرد. هند بطوریقین برخورد منفی با الحاق خواهد کرد؛ به این خاطرکه، الحاق پاکستان وافغانستان سیاست انزوای پاکستان را که آن کشوردنبال می کند خساره مند می سازد. کشورهای غربی وژاپان عکس العمل مثبت نشان خواهند داد. بیشترکشورهای اسلامی غیرازعربستان سعودی،ازالحاق پاکستان وافغانستان ، استقبال خوا هند کرد.عربستان غیر ازاعتراض آماده تخریب روابط خود با پا کستان نخواهد شد. پاکستان ازهرنگاه این حق را دارد که افغانستان را به خود ملحق کند. چرا که در سال های گذ شته ( یعنی دوران جنگ) خطرات زیادی را متحمل شده است. ازاین رو، اجازه داده نمی تواند که افغانستان آینده مانند افغانستان قبل از1978، یا ما نند دوره ای بعد از کو دتای 1978 ، طرفدار روسیه باشد (1).
اگرچه درپیش نویس گزارش خاص آمده است که مرگ ضیاء الحق مانع برنامه الحاق افغانستان به پاکستان شد ، اما رخ داد های بعدی درافغانستان ، نشان داد که ضعف حزب اسلامی حکمتیار وتوانمندی جمعیت اسلامی استاد ربانی به ویژه فرماند هی هوشمندا نه ای جنگی فرمانده مسعود ، برنامه ژنرال حمید گل را درکابل خنثی کرد. ازسوی دیگر، پیش ازفروپاشی حکومت نجیب الله ، طرح آی اِس آی درراه اندازی کو دتای ژنرال شاه نوازتنی وحکمتیاررا فرماندهان تاجیک تبار ارتش نا کام ساخته بود ند. ازاین رو، می توانم بگویم که شکست کو دتای نامبرده کمک به فرمانده مسعود کرد تا حکمتیاروخلقی های زیر سایه آی اِس آی وطرفدارالحاق افغانستان به پاکستان را به چهار آسیاب براند. افزون برآن، این استد لال ژنرال حمید گل درگزارش ویژه که حکومت دست نشانده مسکو بعد ازعقب نشینی سربازان روسیه یک ماه دوام نمی آورد ، باشکست حمله جهادی ها به جلال آباد زیرفرماند هی او وکارگزاریی حکمتیار بهوده ثابت شد. معلوم است که ، آگاهی نجیب الله ازگزارش ویژه حمید گل وائتلاف حکمتیار وخلقی ها وشکست کود تای آن ها کمک به دوام حکومت کابل خلاف پیش بینی اوکرد. دردومورد دیگرهم ، بی احترامی فرمانده مسعود به ژنرال حمید گل ، برای نویسنده جالب تمام شد:نخست،حمید گل به ملاقات فرمانده مسعود به جبل السراج رفته بود واو مهمان خود را سه ونیم ساعت درانتظارخانه منتظرنگهدا شته بود. این مطلب را یکی ازافغان ها درمحفلی درپشاورکه من نیزدرآن حضورداشتم این گونه حکایت کرد که حمید گل گفته بود که دردوران جهاد، رهبران جهادی را دربیرون دفترخود یک ساعت منتظرنگهداری می کردم ، اما فرمانده مسعود مرا سه ونیم ساعت درجبل السراج منتظر نگهداشت. درمورد دوم، فرمانده مسعود به نویسنده پیام داد که ژنرال حمید گل با پیامی ازحکمتیار به کابل آمده است ومن با ید درنشست حضورداشته باشم.
وقتیکه شب به مهمان خانه فرمانده مسعود رسیدم ، دیدم که حمید گل نزد یک اونشسته است وبحث شروع شد. حمید گل پیام حکمتیاررا این گونه بیان کرد که اومی خواهد کرسی های حکومتی میان جمعیت وحزب ، پنجاه - پنجاه درصد ی تقسیم شود وبه موشک پرانی به کابل پا یان دهد. همچنان، حکمتیارگفته بود که درصورت توافق پنجاه - پنجاه درصدی با جمعیت اسلامی، گروه های جهادی پشتون را نا بود می کند. سخنان حمید گل ادامه داشت که یک موشک حکمتیاردردوصد متری مهمان خانه افتاد وتکان ایجاد کرد. بعد از افتا دن موشک حکمتیار در نزد یک مهمان خانه، فرمانده مسعود به حمید گل گفت که دوست تان موشک انداخت واو خواست که فریکانس مخا بره اش را بده تا مطلعش سازم که موشک پرانی را متوقف کند. حمید گل به حکمتیارازطریق مخا بره گفت که موشکت نزد یک بود مرا بکشد! من که آوازحکمتیاررا می شنیدم ؛ به حمید گل گفت که دستورمی دهم تا موشک پرانی متوقف شود که شد. بعد ازتوقف موشک پرانی حکمتیار، به رد تقسیم قدرت با فورمول پنجاه- پنجاه درصدی قدرت پرداخته گفتم که گروه های مسلح درافغانستان زیاد حضوردارند که نا دیده گرفتن آن ها درساختار قدرت وضع سیاسی را خراب ترمی کند. ازاین رو، بهتراست که حکمتیار ازسازش وتوافق وکثرت گرای درقدرت با گروه ها سخن بگوید نه حذ ف یا نا بود کردن آن ها. حمید گل بعد ازشنیدن سخنان من ، گفت که سیاست خوانده ای واین ها سیاست نمی دا نند.
پا نو یس:
1-گزارش ویژه به رئیس جمهور، نخست وزیرها،سیاست دان ها ونهاد های امنیتی؛ با امضای ژنرال حمید گل.
مقبول ارشد، باب نمبر5 ص ص 82-87
Top Secret,Confidential
اهتمام اشاعت، شیخ الیاس، جمله حقوق محفوظ
جولای 2001 میلادی
0 comments:
Post a Comment