Tuesday, 11 June 2024
پا کستان در لب پرتگاه
بخش سوم
ابراهیم ورسجی
روز چهار شنبه ، بیست وسوم ماه جوزا ، سا ل 1403
ازاینکه پا کستان برای رسیدن به منا فع نا پا ک - بلند مد ت وتروریسم کاریی طا لبا نی خود افغا نستان را به پرتگاه اندا خته است ، با ید خود ش به لب پرتگاه برسد که خوشبختا نه رسیده است! پا کستان در لب پرتگاه ، نه نظر من ، بلکه نظراحمد رشید نویسنده ای مشهور- خوشنام پا کستا نی می با شد. نویسنده ی که اثر او به عنوان :" پا کستان در لب پرتگاه ، آ ینده امریکا ، پا کستان وافغا نستان " را به بررسی می گیرم. بررسی وا قعبینا نه وبی طرفا نه. بی طرفا نه ازاین نگاه که ، نمی خواهم بردا شت شخصی خود را دراین نویشته به بردا شت احمد رشید درباره ای پا کستان وافغا نستان تحمیل کنم. البته که ، افغا نستان زا د گا هم می با شد و سا ل ها درپا کستان زند گی ودردا نشگاه پنجا ب درلاهوردربخش های سیا ست و روا بط بین المللی وتاریخ درس خوا نده ام. بنا برآن ، بردا شت های شخصی خود را بی طرفا نه درکنار بردا شت های احمد رشید درباره ای بازی سیا سی پا کستان در دا خل آن کشورو افغا نستان ، منتقدا نه ابرازمی کنم. بررسی همساز با بررسی های احمد رشید در" پا کستان در لب پرتگاه" . ولب پرتگاه را بهترین تعریف وبردا شت احمد رشید از اوضاع نا گوار دا خلی پا کستان ودستا ورد تباه کا را نه ای آن درافغا نستان وشکست رسوا خیز آن در رویا روی با هند درکشمیرمی دا نم!
بنا برآن ، نظر یا بر دا شت احمد رشید در" پا کستان در لب پرتگاه " وبازی دوگا نه نظا می های پا کستا نی را در ادا مه دوبخش قبلی ،با زتا ب می دهم تا مطا بق این سخن نغز فارسی " سیاه روی شود هرکی در او غش با شد " نما یا نتر شود! دراین را ستا ، به سراغ " پا کستان در لب پرتگاه " نویشته ای احمد رشید می روم. واحمد رشید می نویسد: جنگ امریکا درافغا نستان ، میراث درد نا کی به اداره بارک اوبا ما گذا شته بود. وپا کستان راه رسا ندن کمک های امریکا به نیروهای جنگی آن در افغا نستان ، گرفتاربحران های سیا سی واقتصادی وتحول اجتما عی شده بود. همزمان با آن ،اداره اوبا ما پا کستان را زیر فشار قرار دا د تا سیا ست حما یتی خود ازطا لبان افغان را تغییر دهد. همچنان ، به موقعیت پا کستان اهمیت قا یل بود ومی دا نست که دستا ورد محد ودی ( نظر به بازیی د وگا نه ی آن ) دا رد وتا کید می کرد که بد ون تغییر پا لیسی امریکا در را بطه به پا کستان ، امنیت دا خلی نخوا هیم دا شت. و نبا ید اشتباه کنیم که بد ون موفقیت درافغا نستان به امنیت نا یل نخوا هیم شد....وبزرگترین تهد ید امنیتی هم در منا طق قبا یلی پا کستان می با شد. منا طقی که در آن ها تروریست ها وبا غی ها آموزش دا ده می شوند وبه افغا نستان فرستا ده می شوند. و اوبا ما در ماه ژولای 2009 گفته بود که به حیث رئیس جمهور، پا کستان را به حیث پا یگاه تروریستان تحمل کرده نمی توا نم ( برگه 43).
د رزمینه ، بررسی های که کرده ام ؛ نشان می دهند که رئیس جمهورها ونخست وزیرها ووزیران کا بینه های پا کستان غیر نصیر با بر که سا بقه نظا می دا رد ، دیگران همه با تروریسم کاری ارتش کشورشان درافغا نستان مخا لف می با شند. نما د با رز این سخن من هم وارد شدن طا لبان زیر فرمان نصیر با بر وزیر دا خله پا کستان به قند هار وگسترش تروریسم کاری آن ها زیر فرمان او دربسیاری بخش های افغا نستان می با شد. ازاینکه ارتش طا لبان کار پا کستان هم بر بروکرا سی / ادا ره عا مه هم بر سیا ست هم براقتصاد آن کشورمسلط می با شد ، با ید دموکرا سی وآزا دی بیان ورسا نه ها دراین کشور رونق نمی یا فتند. به این خا طرکه ، آزادی بیان ورسا نه ها هم به نفع مردم هم نا سازگار با تروریسم کاریی نظا می ها در افغا نستان ودا خل پا کستان می با شد. نواز شریف وبی نظیر بوتو ،نخست وزیران مخا لف طا لبان کاری ارتش ، به ترتیب ، تبعید و کشته شد ند. ازاینکه نوازشریف به ولا یت پنجا ب تعلق دارد ، تبعید شد وبی نظیر که به ولا یت سند ، ولا یت درجه دوم تعلق دا شت ، به قتل رسید. بی نظیر هم تو سط تند روان مذ هبی مخا لف سیا ست کردن زن ها به قتل رسید. معلوم است که قتل او به فرمان فرما نده ارتش صورت گرفت وامریکا هم به قتل او چشم بست.
در اخیر ماه سپتا مبر 2008 ، پرویزکیا نی دو افسرنظا می وفا دار خود به نام های: احمد شجاع پا شا را رئیس آی اِس آی وند یم تاج را فرما نده نیروی مرزی / هم مرزافغا نستان تعیین کرد. کیا نی وپا شا هرد و با نظا می ها واطلا عا تی های امریکا هم کارمی کرد ند. البته که با آن ها بازی دوگا نه می کرد ند! بعد ازکشته شدن بن لادن ، سیا سی ها ازکیا نی خوا ستند که پا شا را به استعفا وا دارکند که نکرد وطا رق خان که فرما نده نیروهای پشتون مرزی بود تقویت کرده شد ( تقویت او هم برای کمک رسا نی به طا لبان وگروه حقا نی بود). جا لب این است که ، تقویت او با سلاح های امریکای صورت گرفت. همزمان با آن ، تند روان حکومت نو را توهین کرد ند. نما د بارزی این تو هین هم انفجاریک موتر مملو ازموا د منفجره در ماه سپتا مبردرهتل مریوت دراسلام آبا د بود! انفجاری که 53 نفررا به قتل رسا ند و266 نفر را زخمی کرد. انفجارهم هتل را نا بود هم تا سی کیلومترشنیده شد. ودرماه اکتو بر ، یک انفجارتروریستی که هدف آن به قتل رسا ندن یک رئیس قبیله مخا لف طا لبان در ولا یت سر حد بود 85 نفر قبا یلی را به قتل رسا ند و200 نفر آن ها را زخمی کرد. در حا لیکه پا کستان گرفتار آتش افروزی جنگی در دا خل خود شده بود ، بد ترین حمله تروریستی توسط لشکر طیبه ای پا کستان در ممبه ای درهند بوقوع پیوست وهند هم آی اِس آی / شبکه ای جا سوسی پا کستان را مسئول آن اعلام کرد ( برگه : 44).
قا بل یا د آوری می دا نم که ، پا کستان هم جنگ نیا بتی علیه هند در کشمیر می کرد هم از رویا روی با آن خود داری می کرد. به این خا طر که ، پا کستان در همه جنگ های قبلی با هند شکست خورده بود. حمله تروریستی لشکر طیبه در ممبی هم امکان جنگ مستقیم پا کستان با هند را با لا برده بود. بنا برآن ، ازجنگ مستقیم با هند پرهیز وازتروریسم کاری از نوع حمله تروریستی درممبی ، بهره برداری کرد ومی کند وطا لبان والقا عده ولشکر طیبه هم ابزار های تروریستی- کم مصرف آن می با شند. ازاینکه هند قوی وافغا نستان ضعیف می با شد وافغان های قبا یلی د و طرف مرز د یورند وبرخی کشمیری هاهم ابزارهای کم هزینه ای پا کستان می با شند...ازاینکه کیا نی به حمله تروریستی طا لبان به قبا یلی های شرق د یورند وا کنش نشان ندا ده بود ،وا شنگتن ارسا ل اسلحه وکمک ما لی قبلا وعده کرده خود به ارتش زیر فرمان او را به تعویق اندا خت. ومو لن نما ینده امریکا در گفت وگوی نخست خود با حکومت پا کستان در ماه جون ، اعلام کرد که امریکا پیام های تهد ید آمیز از بخش قبا یلی آن دریا فت کرده است. دریا فت پیام های تهد ید آمیز از منا طق قبا یلی پا کستان نشان می دهد که القا عده یک تهد ید می با شد. بنا بران ، بارک اوبا ما به شمار نیروهای امریکای در افغا نستان افزود وسازمان اطلا عات مرکزی به حملات موشکی به منا طق قبا یل پا کستان در چهارماه اخیر سا ل 2009 افزود که شمار ان ها 22 موشک بود که درمقا یسه با حملات در هشت ماه نخست سا ل زیا د بود.ا ما حملات نا مبرده توازن قدرت در منا طق قبا یلی برهم نزد. منا طقی که القا عده وطا لبان بران ها فرمان روای می کرد ند ( برگه های 44-45). ازاینکه طا لبان والقا عده ، ابزار تروریسم کاریی نظا می های پا کستا نی درافغا نستان می با شند ، با ید حملات آن ها توازن را به نفع تروریستان تغییر دهد نه به نفع مردم بومی یا قبا یلی! شا یان یا د آوری می دا نم که ، حملات نظا می های پا کستا نی درظاهر علیه طا لبان والقا عده ودراصل بازی فریب کا را نه برای دا لر گیری ازامریکا می با شد!
بطور نمونه ، احمد رشید این پرسش را مطرح کرده است که کی به کی خیا نت کرده است؟ پا کستان با شتا ب رو به زوا ل نها ده است. البته این گو نه که ،روا بط آن با غرب وهمسا یگا نش خرا ب ترشده است وتصویر تروریست پروریا مرکزتروریسم از خود به جهان نما یش دا ده است. وعلت آن هم این است که ارتش پا کستان جنگ های نیا بتی را بنام جها د راه اندازی کرده است وادا مه می دهد! در حا لیکه بسیاری گروه های جهادی حما یت ارتش پا کستان را دارند ، اما شماری ازآن ها به آ سا نی علیه آن عمل می کنند! معلوم است که در دهه 1990 ، کشمیر زیر اداره هند ، مرکزعملیا تی آن ها بود ، اما وقتیکه طا لبان ظهورکرد ند ، تند روان پا کستا نی به قند هار رفتند تا به کمک آن ها درآنجا جنگ کنند ( جنگ هم علیه دولت اسلامی مجا هد ین )! وامریکا با د یدن بازیی طا لبا نی پا کستان درافغا نستان تکان خورد اما ازکنارآن سر سری گذ شت یا ازمخا لفت با آن شا نه خا لی کرد! ازاینکه اداره کلنتن پا لیسی در دهه 1990 در را بطه به پا کستان وافغا نستان ندا شت ، هند متوجه خود شد. اگر پا کستان هند را دشمن خود می پندارد که بد ون شک دشمن می پندارد ، کلنتن کاری با آن ندا شت! اما بعد از رخ دا د یازدهم سپتا مبر ، همه چیز تغییر کرد ، اما پا لیسی های پا کستان تغییرنکرد ( برگه 46)! ازاینکه طا لبان والقا عده را نظا می های پا کستا نی ایجا د ودرماه اکتو بر 1994 ترسای - ماه میزان 1373 خورشیدی به جنگ علیه د و لت اسلامی مجا هد ین به افغا نستان اعزام کرده بود ند ، این سخن احمد رشید را که طا لبان در قندهار ظهورد ند را نا درست می دا نم! بطور نمونه ، طا لبان توسط شبکه ای جا سوسی پا کستان درکویته سا خته شد ند وزیر فرمان نصیر با بر وزیر دا خله در حکومت خا نم بی نظیر بوتو به قند هار صا درکرده شد ند. وبا بر هم درتمام دوره حکومت بی نظیر فرما نده طا لبان درافغا نستان بود وآن ها را تا مزار درشما ل افغا نستان برد اما بر شما ل کا بل و بسیاری ولا یت های شما ل تحمیل کرده نتوا نست. بعد ازبرکناری حکومت بوتو توسط سردار لغاری رئیس جمهور از حزب خود ش ، فرما ند هی طا لبان در افغا نستان را رئیس آی اِس آی / شبکه امنیتی ودر اصل شبکه ای تروریسم کار ارتش پا کستان بد وش گرفت.
ازاینکه ارتش پا کستان یک نها د خا ین به پا کستا نی ها وتروریست پرور در افغا نستان ومنطقه می با شد ، با ید تروریسم کاریی طا لبا نی کند. در را بطه به خا ین بودن ارتش پا کستان به پا کستا نی ها ، از فرهنگیان پا کستا نی می خوا هم که " شرق دور سرخ است " نوشته هیکل روزنا مه نگار ونویسنده مشهور مصری را بخوا نند. وکتا ب یا د شده مجمو عه ای گفت وگو های هیکل با رهبران سیا سی قاره آسیا از اند ونیزی تا چین می با شد. برای اینکه نوشته ام طو لا نی نشود ، تنها از گفت وگوی هیکل با شیخ مجیب الرحمن نخستین رئیس جمهور بنگله د یش وپا کستان شرقی قبلی یا د آور می شوم. شیخ مجیب الرحمن در گفت وگوی خود با هیکل ، به او گفت است که : ارتش پا کستان غربی سه ونیم میلیون شهروندان پا کستا نی شرقی / بنگله د یش کنو نی را به قتل رسا ند وده میلیون آن ها را به هند آواره ساخت! ومنا بعی د یگر نشان می دهند که همزمان با خیزش مردم پا کستان شرقی علیه نظا می های پا کستان غربی ، چند طیاره جنگی پا کستان غربی به پنجا ب هند حمله کرد ند ؛ وخا نم اند یرا گا ندی فرمان به ارتش هند دا د وآن هم در چند سا عت 96 هزار افسر وسرباز پا کستان غربی را در پا کستان شرقی اسیر وبه هند انتقا ل دا د! زمان حمله ارتش هند هم روز شا نزدهم ماه دسا مبر 1971 ودروا قع روز زبا له شدن پا کستان بزرگ بود! افسران وسربا زان پا کستا نی هم تا سا ل 1973 در هند اسیرما ند ند. د رزمینه ، نوار گفت وگوی طارق علی نویسنده پا کستان غربی وشهروند بریتا نیا با اند یرا گا ندی را شنیدم که در آن علی از گا ندی سوا ل کرد که چرا به پا کستان غربی امر حمله ندا د ید؟ وگا ندی درجوا ب سوا ل او گفت که : فرما نده ارتش ازمن خوا ست که امر حمله به پا کستان غربی را بد هم اما با در نظر دا شت وا کنش امریکا وچین ، ازآن خود داری کردم! قا بل یا د آوری می دا نم که ، طارق علی در جنگ بنگله د یشی ها علیه نظا می های پا کستان غربی ،همکار رزمی اولی ها بود! جا لب این است که ، فرما نده ارتش پا کستان غربی تسلیم شده به هند درپا کستان شرقی تا یگرنیازی نام دا شت. تا یگر هم که در زبان فارسی پلنگ می با شد. پلنگی که در برا برهمتای هندی خود شغا ل ثا بت شد! ادا مه دا رد.
0 comments:
Post a Comment